Компанія депутатів з Тернополя нечесно перемогла на тендері й отримала майже 1 млн грн, — прокуратура  

Компанія депутатів з Тернополя нечесно перемогла на тендері й отримала майже 1 млн грн, — прокуратура

Тернопільська обласна прокуратура звернулась до суду, щоб повернути державі майже 1 млн грн, які заплатили ПП «Файне місто». Ця компанія належить депутату Тернопільської міської ради і Антимонопольний комітет зловив ПП «Файне місто» на імітації конкуренції під час участі в закупівлях.

Про це повідомляє наше видання.

У Тернопільській обласній прокуратурі повідомили, що подали до суду на компанію, яка нечесно перемогла на закупівлі й отримала за свою роботу майже 1 млн₴ Прокурори хочуть, щоб суд визнав недійсним договір, який уклали з компанією.

Правоохоронці не кажуть, про яку компанію саме йдеться, але журналісти нашого сайту встановили, що це ПП «Файне місто».

У березні 2021 року компанія «Файне місто» підписала договір з Тернопільською комунальною міською лікарнею №2. Компанія за майже 800 тисяч гривень зобов’язалась висвітлювати роботу лікарні.

За ці гроші компанії треба було створювати 40 відеопродуктів від 2 до 20 хвилин про методи профілактики та лікування захворювань у лікарні та вести прямі ефіри.

Компанія «Файне місто» не одна хотіла зайнятись цією роботою. На торги подалися дві фірми – ПП «Файне місто» та ПП «КТС-1». Уклали договір саме з «Файне місто», бо компанія запропонувала найменшу ціну за свої послуги.

Однією з умов, щоб закупівля відбулась, — є наявність конкуренції, під час якої учасники тендеру зменшують вартість своїх пропозицій, а держава економить кошти. Деякі бізнеси намагаються обійти цю умову та йдуть на аукціон з пов’язаними компаніями, щоб імітувати конкуренцію. Саме на цьому й зловив Антимонопольний комітет України (АМКУ) «Файне місто» та «КТС-1».

«Одне з тернопільських товариств вступило у змову з іншим суб’єктом господарювання і досягло результату в торгах без будь-якої конкуренції. Через відсутність змагальності й створення її видимості товариство неправомірно одержало право на укладення спірного договору», — пишуть прокурори.

Господарський суд Тернопільської області відкрив справу на основі позову прокурорів. Якщо прокурори відстоять свою позицію у суді, то ПП «Файне місто» має повернути всі кошти, які вона отримала за свою роботу — 954 тисячі гривень.

Згідно з інформацією з YouControl, ПП «Файне місто» з’явилось на ринку в 2000 році. Компанію заснував Юрій Фартушняк, який і досі контролює бізнес. Управляє компанією Марія Пачковська. Вони обидва депутати Тернопільської міської ради.

Зараз компанія перебуває в стані припинення.