The Independent: Керченський мост окупанти більше не використовують для постачання зброї

Фото ілюстративне: АП

Аналіз супутникових знімків показує, що на Керченському мосту практично відсутній рух транспорту, і "тому він більше не може бути ефективною військовою мішенню для обмежених боєприпасами українських військ".

Про це, посилаючись на дані українського приватного розвідувального агентства Molfar, пише видання The Independent.

У дописі йдеться про те, що зображення, що були зроблені супутниковими фахівцями Maxar, які були проаналізовані Molfar й надіслані The Independent, показують, що майже жоден військовий вантажний потяг не курсував залізничною лінією мосту протягом трьох місяців. У цей період 29 лютого по мосту було помічено лише один російський вантажний потяг, який перевозив близько 55 вагонів пального.

Також в аналізі зазначається, що росія значно скоротила використання мосту після того, як 17 липня 2023 року Україна атакувала його і підірвала ділянку дороги та залізничне полотно. Тож відтепер росія використовує сухопутні маршрути в окупованій східній Україні для постачання зброї на свою лінію фронту після неодноразових атак України на Керченський міст.

Раніше повідомлялось про те, що росія будує нову залізничну магістраль до Криму на тимчасово окупованих територіях України. Нова залізниця в Крим є елементом логістичної підготовки росії до нового наступу навесні 2025 року. Таких висновків дійшов науковий співробітник Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень Майкл Кларк. Раніше глава ГУР Кирило Буданов заявив, що "нову лінію майже завершено і вона може представляти для нас серйозну проблему".

Також йшлося про те, що залізниця, яку російські окупанти будують на тимчасово захопленій території півдня України до Криму, є важливою ціллю для українських військових. Але, якщо росія знову почне використовувати Керченський мост у військових цілях, то третя атака на нього "неминуча".