Як Анатолій Куртєв, колишній очільник прифронтового Запоріжжя, заслужив на позбавлення волі: розкрадав гуманітарку та ”зливав” бюджет

24 квітня 2024 року секретар міської ради Запоріжжя Анатолій Куртєв, що виконував обов’язки міського голови останні три роки, звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням створити в Запоріжжі міську військову адміністрацію. В своєму листі Куртєв переконував голову держави в тому, що голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров тисне на мерію міста та намагається ”одноосібно захопити владу в місті”. Але це не допомогло: в цей же день 24 квітня 38 депутатів Запорізької міської ради під час таємного голосування одноголосно проголосували за зняття Куртєва з посади секретаря міськради та в.о. міського голови.

Чи дійсно це був ”політичний переворот”, про який заявив в своєму листі Куртєв до президента? Можливо й так. Але, судячи із зібраної інформації, вже колишній очільник 750—тисячного міста, заслуговує не тільки на відставку, але й на суттєвий строк позбавлення волі.

”Голова ЗОВА Іван Федоров безпідставно звинувачує мене у причетності до протиправних ді на посаді секретаря Запорізької міськради. З усією відповідальністю повідомляю, що заяви Федорова не відповідають дійсності, а тому я завжди готовий до будь-яких перевірок та до співпраці з правоохоронними органами”, — писав Куртєв Зеленському.

Чи дійсно безпідставно? Давайте розберемось. Історія така, що Анатолій Куртєв до того, як очолити Запоріжжя, зі своєю медичною освітою педіатра працював медбратом, потім санітаром в морзі, пізніше — лікарем та заступником начальника Бюро судмедекспертиз, з 2014 по 2016 роки — завідувачем Леванівського цвинтаря. А після знов повернувся до Бюро судмедекспертиз, де вже був призначений начальником.

Ще у 2015 році Куртєв намагався стати депутатом міської та обласної ради від партії ”УКРОП”, але не вдалось. Але у 2020 році під брендом вже партії ”Слуга народу” мрія збулась — Куртєв став не просто депутатом, а ще й був обраний секретарем міської ради. Коли навесні 2021 року міський голова Володимир Буряк написав заяву про відставку, Анатолій Куртєв став виконувачем обов’язків мера.

Навіть близько не можна сказати, що це — дуже прибуткове місце. Згідно з декларацією Куртєва, наприклад, за весь 2023 рік на посту очільника міста він отримав всього 565 тисяч гривень, тобто в середньому близько 47 тисяч гривень на місяць. Особливо не розживешся. Але ж це лише офіційно. Скільки різних можливостей для заробітку дає посада керівника міста. А особливо — під час війни.

Офіційно Куртєв — чи не найбідніший чиновник країни, прям герой для серіалу ”Слуга народу”. За декларацією він має у власності лише маленький будинок у 29,7 квадратних метрів у промисловому районі Запоріжжя і квартиру у 42 метри, яку йому подарувала його мати у 2013 році. На нього також записані дві земельні ділянки: одна в селі Строганівка розміром в 2500 квадратних метрів, друга побільше — 7,81 га на території Ботіївської сільської ради, яка дісталась йому за заповітом від матері.

За весь час своєї роботи на державу Анатолій Куртєв жодного разу в своїх деклараціях не вказував наявність в нього грошових заощаджень. Тобто жила людина від зарплати до зарплати. А коли ви побачите фото будиночку Куртєва, то, мабуть, подумаєте: оце так ”народний мер”, живе прям як звичайний українець в такому скромному житлі.

Будинок, офіційно заделарований екс-очільником Запоріжжя Анатолієм КуртєвимБудиночок, офіційно заделарований екс-очільником Запоріжжя Анатолієм Куртєвим

Міський голова Запоріжжя Анатолій Куртєв справді крав гуманітарку?

Але хіба можна в це всерйоз повірити? Де насправді жив очільник Запоріжжя, виявили влітку 2022 року детективи НАБУ, коли провели обшук в його помешканні. Куртєв орендував елітну квартиру в центрі Запоріжжя на вулиці Шкільній, 52 разом зі своїм помічником Владиславом Павлюченком.

Анатолій Куртєв (позаду) і його помічник Владислав Павлюченко (спереду). Фото: ЗЦРАнатолій Куртєв (позаду) і його помічник Владислав Павлюченко (спереду). Фото: ЗЦР

Примітно, що в жодній його декларації немає запису про оренду квартири і суму грошей, яку він витрачав на це. І це далеко не єдине, що Анатолій Куртєв приховував від влади та суспільства. Не з’явився в його декларації автомобіль Toyota Land Cruiser 200, яким він користувався в роки керівництва міськрадою. Дане авто належить комунальній установі ”Автогоспцентр”, яке надає послуги для Запорізької міської ради на праві суборенди. От тільки суборенду цю оплачував, скоріше за все, не Куртєв, а міський бюджет Запоріжжя.

І не було жодної згадки в декларації в.о. міського голови щодо більше ніж 9 мільйонів гривень, які знайшли в квартирі Куртєва детективи НАБУ. А точніше — 600 тисяч грн, 230 тисяч доларів та 650 євро готівки. Помічник Куртєва як міг намагався впевнити правоохоронців та суд, що це його гроші, але довести, як він міг їх законно отримати, не зміг.

Окрім грошей в квартирі в.о. міського голови Запоріжжя знайшли ще й пакетик з порошком білого кольоруОкрім грошей в квартирі в.о. міського голови Запоріжжя знайшли ще й пакетик з порошком білого кольору

Тож звідки гроші в пари співмешканців, що керувала містом? НАБУ обгрунтовано вважає, що секретар Запорізської міськради крав гуманітарну допомогу, що надходила жителям прифронтового Запоріжжя від міжнародних партнерів. Буквально в перші ж тижні повномасштабного вторгнення рф в Україну чиновники привласнили собі 22 морських контейнери, 389 залізничних вагонів та 220 вантажівок з гуманітарною допомогою з Європи, яку вони потім продавали через підконтрольні їм суб’єкти підприємницької діяльності.

Європейську гуманітарку потім бачили в супермаркетах ”АТБ” та ”Сільпо”, у мережах аптек ”Оптима” та ”Аптека низьких цін”. Впевнитись, що то була саме гуманітарна допомога, можна було по тому, що при продажі цих товарів касири не видавали чеки, посилаючись на відсутність касових стрічок. В той же час зверненння жителів Запоріжжя про отримання допомоги залишались мовчки без реагування.

Обурливо? Огидно? Так. І дуже дивно, як після цього Куртєв відсидів в кріслі мера Запоріжжя ще майже 2 роки, і як його за це не винесли ще в 2022-ому, коли про це стало відомо. Кримінальне провадження № 52022000000000137, відкрите 14 червня 2022 року, наприкінці 2023-го НАБУ передало до Головного слідчого управління Національної поліції України, чим обурились місцеві журналісти — мовляв, схоже на те, що таким чином вирішили справу ”поховати”. І дійсно, про те, чи повідомлялось Аннатолію Куртєву про підозру у розкраданні ”гуманітарки” — ані НАБУ, ані поліція не повідомляли. Тож поки Куртєв лишився лише посади керівника Запоріжжя, але продовжує спокійно собі сидіти в кріслі депутата Запорізської міськради.

Як Анатолій Куртєв зливав бюджет Запоріжжя під час війни

При тому, що окрім розкрадання гуманітарної допомоги за ним ”висить” ще ряд історій, за які він має сидіти в СІЗО, а не в міськраді. І всі вони пов’язані зі ”зливом” бюджетних коштів у різні сторони.

По-перше, невідомо куди поділись 1,2 млн грн, які Куртєв направив на ремонт підвальних приміщень. Тендер провели під ”потрібну” фірму ”Монтажні системи”: коли з першого разу цій фірмі не вдалось перемогти в торгах, Куртєв їх відмінив і оголосив нові, в яких вже переміг той, хто треба. Чому невідомо куди поділись? Бо в підписаній угоді не вказано ні адрес, ні які саме роботи мають бути виконані — десь і щось, навіщо вам про це знати. Як виявляли місцеві журналісти, це був не перший такий ”фантомний” підряд — до того, ”Монтажні системи” вже робили ремонт в приміщеннях дитячого садочку, який давно не працює.

По-друге, 1 млн грн Куртєв в 2023 році викинув на виготовлення табличок з написом ”Укриття” фізичній особі-підприємцю Петрунь Тетяні Михайлівні, яка зареєструвалась як ФОП акурат за три місяці до того, як влада Запоріжжя з явними ознаками корупції віддала їй підряд без торгів. Паралельно з цим мерія витрачала гроші на бруківку в промисловій мало прохідній зоні у Шевченківському мікрорайоні, на закупівлю супер дорогої кави для чиновників та на функціонування непрацюючого під час війни аеропорту ”Запоріжжя” — 86 млн шорічно за підписом Куртєва ”зливались” на аеропорт, що простоює.

По-третє, накопичував готівку вдома Анатолій Куртєв і з відбудови пошкодженого російськими ракетними атаками будинків. Наприклад, на відбудову багатоквартирного житлового будинку на проспекті Соборному, 151 витратили 147,7 мільйонів гривень — ціни на матеріали та роботи завищили мінімум на 14 млн грн: засоби для зняття фарби купили в 11 разів дорожче, ніж на ринку, майже вдвічі дорожче щебінь та газобетонні блоки. У своє виправдання Куртєв заявляв, що ”відновлення будинку коштує дорожче, ніж нове будівництво”.

На відбудову багатоквартирного житлового будинку на проспекті Соборному, 151 у Запоріжжі витратили 147,7 мільйонів гривень

Ну, і, по-четверте, ще один корупційний скандал імені Анатолія Куртєва — це створення ”Муніципальної варти”, на яку міська рада витратила 10 млн гривень, закупила їй автівки, але так і не отримала для неї ліцензію на охоронну діяльність. А може і не планувала, головне ж — освоїти бюджетні кошти.

В цілому весь час правління Куртєвим міською радою Запоріжжя під час війни видався як час, коли ”не завдяки, а всупереч”. Активісти та депутати лише встигали реагувати на ”злиття” бюджету міста на корупційні сумнівні оборудки, зовсім недоречні під час війни. Деякі депутати у відповідь на свавілля Анатолія Куртєва та його політику навіть у знак протесту достроково склали свої депутатські повноваження: Микола Бєлий це зробив у вересні 2023 року, а слідом за ним у грудні того ж року і депутат Олександр Константинов.

Масово писали скарги на діяльність Куртєва і чиновники, обурені тим, що дії міського голови були направлені проти інтересів громади Запоріжжя. Депутати казали, що Куртєв цілеспрямовано блокував їхню роботу і не давав вирішити важливі питання для прифронтового міста. Особливе обурення викликав багатомісячний саботаж Куртєва питання фінансової підтримки Збройних Сил України — секретар міськради явно не хотів віддавати гроші туди, де йому їх не вийде освоїти. Але, не менш вірогідно, що цей саботаж мав і ідеологічне підгрунтя.

Що пов’язує Анатолія Куртєва, колишнього в.о. мера Запоріжжя, з країною-агресоркою росією?

Справа в тому, що Анатолій Куртєв має двох рідних братів. Перший — Віктор Куртєв — в 2010 році був обраний депутатом Партенітської селищної ради в Криму від Партії регіонів. Коли в 2014 році рф анексувала півострів, Віктор Куртєв довго не вагався і вже в квітні 2014 року, в перший місяць незаконної видачі паспортів, отримав російське громадянство. Вірогідно, він і сьогодні живе та працює на країну-окупанта.

Рідний брат Анатолія Куртєва, колишнього в.о. мера Запоріжжя, має російський паспорт і залишився в окупованому КримуБрат Куртєва взяв російський паспорт чи не одразу, як рф анексувала Крим

Другий брат екс-очільника Запоріжжя, Олександр Куртєв, живе в Україні, але регулярно в своїх соціальних мережах хизується відзнаками радянського союзу, що також достатньо недвозначно характеризує його політичні погляди. Сам Анатолій Куртєв, вже перебуваючи на посаді в.о. міського голови Запоріжжя, неодноразово у своїх дописах висловлював вдячність за допомогу фонду проросійського олігарха Вадима Новинського, який сьогодні знаходиться під санкціями та публічно співчуває росіянам.

Другий брат екс-очільника Запоріжжя, Олександр Куртєв, живе в Україні, але регулярно в своїх соціальних мережах хизується відзнаками радянського союзуДругий брат запорізького депутата симпатизує радянському союзу

Можливо, не тільки жага до особистого збагачення підштовхувала Анатолія Куртєва до корупційних оборудок з бюджетом Запоріжжя, до розкрадання гуманітарної допомоги та саботажу допомоги ЗСУ. Можливо, за цим криється щось більш огидне, як, наприклад, співпраця з ворогом? На сьогодні це версії, але не викликає жодних сумнівів, що її було б доречно перевірити правоохоронцям. Як і довести кримінальне провадження щодо розкрадання гуманітарної допомоги для жителів Запоріжжя до суду. За таке під час війни просто відставка з посади — дуже слабке покарання.