У Миколаєві спецпрокуратура розслідує справи щодо перевищень повноважень центрів комплектування

ФОТО: Миколаївська ОВА

На Миколаївщині розслідують справи щодо перевищення повноважень працівниками територіальних центрів комплектування (ТЦК). Кожен факт за зверненням громадян перевіряється.

Про це повідомив керівник Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону Андрій Кльопов на пресбрифінгу, який відбувся 8 травня 2024 року.

За словами Андрія Кльопова, є кримінальні провадження, які знаходяться на стадії досудового розслідування.

- Ми перевіряємо такі факти за кожним зверненням адвокатів, громадських організацій, громадян або публікацій у засобах масової інформації. Якщо ми бачимо, що такі події відбулися на території Миколаївської області, ми перевіряємо. Якщо бачимо, що є підстави для внесення відомостей у ЄРДР, ми їх вносимо, і далі вже в ході досудового розслідування з’ясовуємо деталі, - сказав Андрій Кльопов.

Крім цього, протягом 2024 року прокурорами Миколаївської спеціалізованої прокуратури до суду скеровано 347 обвинувальних актів, з них у сфері економіки – 14, корупції – 4 та сфері бюджету – 4.

На Одещини правоохоронці викрили інспектора прикордонної служби, який за гроші допомагав чоловікам призовного віку уникнути мобілізації та незаконно виїхати з України.

Сам прикордонник продавав "клієнтам" за тисячу доларів США спеціальні картки, які дозволяли проїзд транзитною зоною автодороги Одеса – Рені. Вже у транзитній зоні поруч із кордоном "клієнти" кидали свої авто та тікали за межі країни.

Також перед судом постануть посадові особи Херсонського територіального центру комплектації та соціальної підтримки, які "допомагали" військовозобов’язаним уникнути мобілізації за станом здоров’я.

За розробленим планом та чітко визначеними ролями кожного, зловмисники, за неправомірну вигоду в сумі від 3500 до 5500 дол. США, вносили недостовірні відомості до військово-облікових документів військовозобов’язаних осіб, з подальшим їх виключенням з військового обліку за станом здоров’я, що надавало право безперешкодно перетнути державний кордон України.

Крім того, юрист в студії Інтент-Інсайта заявив, що зловживання системою "Шлях" не визнається як правопорушення за чинним українським законодавством. Він пояснив, що особа, яка виїхала за допомогою "Шляху" за кордон і не повернулася в Україну не може бути визнана державою як порушник закону, але водночас вона може бути обмеженою у своїх правах.